Av

Det er ingen overraskelse at sunt hår kommer fra en nøye balanse av proteiner, mineraler, vitaminer og andre mikronæringsstoffer i kostholdet vårt. Mangel på noen av disse vitale elementene kan føre til sykdommer, og potensielt ha alvorlige konsekvenser for kroppen, hud og hår. Så for å ha sunt og sterkt hår, må du ha et sunt kosthold. Vitaminene for å forsterke hårfunksjonene bidrar også til å forebygge sykdommer og forbedre immunforsvaret, cellefornyelsen og energinivået vårt – så la oss bli litt bedre kjent med dem!

 

Kan vitaminer øke hårveksten?

Du har kanskje hørt at vitaminer direkte kan øke hårveksten. Imidlertid har mange hårstudier aldri klart å direkte bevise denne påstanden. Det som er sikkert er at vitaminer påvirker mange kroppsfunksjoner relatert til hårvekst, som produksjon av røde blodlegemer, talgsekresjon og generell hodebunnshelse. Alle disse tingene er avgjørende for veksten av nye follikler og helsen til håret ditt. I dag er det mange måter å introdusere vitaminer i hverdagens hårrutine, som f.eks

·      kosttilskudd

·      hårprodukter med nøye utvalgte ingredienser

·      og mat med sunne nivåer av fett og syrer

 

Det er imidlertid viktig å ta disse med måte. Studier viser at for lite eller for mye vitamin A kan forårsake hårtap fordi dette vitaminet stimulerer hårsekkene til å nå slutten av vekstfasen raskere. De samme studiene har hevdet at vitamin B12, jern, selen og vitamin D kan redusere forekomsten av for tidlig grått.

 

Den enkleste måten å introdusere flere vitaminer i håret på er å gi næring til hodebunnen. Kvalitetshårprodukter med urteoljer og ekstrakter inneholder høye konsentrasjoner av naturlige vitaminer som gjør underverker for håret ditt. De fungerer ikke bare som antioksidanter, men øker også trådelastisiteten og gir dyp hydrering.

Dårlig kosthold kan påvirke tilstanden til håret ditt og også forårsake tørrhet, fethet, brudd og ulike hodebunnsproblemer. Bildekilde: @kylacolorme

Vitamin A

I tillegg til å styrke immunforsvaret og fukte huden, påvirker vitamin A produksjonen av hodebunnens talgkjertler. Gresskar, gulrøtter, spinat, grønnkålsøl og søtpotet er kilder til betakaroten som leveren omdannes til vitamin A, i henhold til kroppens behov. Du kan også finne vitamin A i animalske produkter som melk, yoghurt, egg og fiskelever.

 

Vitamin B12

Vitamin B12 spiller en betydelig rolle i produksjonen av røde blodlegemer. Siden kroppen vår ikke kan produsere dette vitaminet naturlig, må vi innta kildene til vitamin B12 gjennom mat eller kosttilskudd. Heldigvis er mange animalske ingredienser som fjærfe, meieri, fisk, rødt kjøtt og egg rike på B12. For vegetarianere og veganere anbefaler vi å konsultere en kostholdsekspert for å forstå hvilke kosttilskudd som er riktige for kostholdet ditt.

 

Så du kan spørre deg selv hvordan et vitamin som øker produksjonen av røde blodårer fordeler håret ditt? Vel, siden blodceller frakter oksygen til folliklene og kobler røttene til hver tråd, vil mangel på vitamin B12 redusere hodebunnens evne til å motta friskt blod og derfor begrense sunn hårvekst.

 

Vitamin B3 eller “Niacin”

Niacin er en type vitamin B som øker proteinproduksjonen, som i håret vårt betyr økte nivåer av keratin. Siden strengen nesten utelukkende er laget av dette spesifikke proteinet, kan mangelen på niacin svekke håret og forårsake tynning. Dessuten er B3 en av de beste vitaminene for å øke hårtykkelse og vekst. Det finnes i planter og dyrebasert mat, som nøtter, frø, hele korn, forsterkede frokostblandinger, avokado, fisk, meieri, organer, storfekjøtt og fjærfe.

 

Vitamin B7/H/”Biotin”

Som nevnt krever sunt hår keratin. Men for at håret vårt skal vokse sterkere, trenger keratin Vitamin B7/H/Biotin som en stimulator. Dette vitaminet bekjemper også andre hodebunnsproblemer som flass, kløe, sprøhet og hårtap. Du bør innta en anbefalt daglig mengde på 30 mcg biotin gjennom mat rik på protein, som lever, laks, egg, søtpotet, soyabønner, blomkål, mandler, peanøtter, valnøtter, pekannøtter eller bananer.

 

Vitamin B5 eller “Pantotensyre”

Matkilder til vitamin B5 er de samme som dyre- og plantebaserte kilder til niacin og biotin. Inntaket er avgjørende for helsen vår fordi B5 har en lignende effekt på røde blodceller som B12 og B9. Det hjelper oss imidlertid også å behandle andre vitaminer, spesielt B2 – vitaminet som er ansvarlig for å senke kolesterolnivået. Når det gjelder håret ditt, vil tilsetning av pantotensyre til kuren din bidra til å øke fuktigheten og forbedre elastisiteten, og sikre en naturlig glød og volum.

I følge The Academy of Nutrition and Dietetics er inntaket av vitamin D, vitamin B12, fiber, kalium og kalsium i moden alder avgjørende for helsen til bein, hud og hår. Bildekilde: @solintentions_

Vitamin C eller “askorbinsyre”

Du er sannsynligvis kjent med den sterke innflytelsen vitamin C har på helsen. Kroppene våre trenger det desperat for å absorbere jern, styrke immunforsvaret vårt og for å helbrede og reparere alt kroppsvev. Og på samme måte som organismen vår krever det, gjør håret vårt også!

 

Vitamin C, også kjent som askorbinsyre, øker kollagenproduksjonen – et protein som er essensielt for hårvekst. I tillegg utfører høyytende hårprodukter med fruktsyrer en dyp detox av hodebunnen og røttene. Konstant eksponering for “frie radikaler” (svært reaktive molekyler) som samler seg på hodebunnen og huden vår kan forhindre hårvekst og skade helsen. Sjampoer med fruktsyrer fungerer som potente antioksidanter og beskytter håret mot det oksidative stresset som kan føre til at håret blir grått og hårtap.

 

I tillegg til hårpleieprodukter og kosttilskudd, anbefales det å spise mat rik på askorbinsyrer, som sitron, mandarin, grapefrukt, guava, jordbær og paprika.

 

Vitamin D

Solvitaminet! Dette er avgjørende for vårt immunsystem, hudhelse og beinstruktur. Vi absorberer det først og fremst gjennom soleksponering på huden vår, men det finnes også i enkelte kosttilskudd og spesifikke matvarer. Når vi står overfor vitamin D-mangel, lider vi av betydelige helsekonsekvenser, spesielt knyttet til skjelettsvakhet og mineralisering. Men siden vår hudhelse avhenger av vitamin D-inntak, gjør hodebunnen og håret det også, siden mangelen på det påvirker folliklene og kan føre til hårtap.

 

Selv om koblingen mellom vitamin D og hårtap er bevist av mange forskningsstudier, er ikke mangelen alene ansvarlig for hårtap. Så det er viktig å ikke trekke konklusjoner hvis du opplever lignende symptomer! Bare en hudlege kan bestemme og diagnostisere årsakene til hårtap. Ikke desto mindre vil introduksjon av produkter med vitamin D i hårpleieregimet ditt bidra til å skape nye follikler, forbedre tykkelsen og gjøre hårstråene dine sunnere.

Selv om huden og håret ditt vil dra nytte av vitamin D du absorberer gjennom soleksponering, kan for mye eksponering føre til tørrhet og blekne farge. Så, neste gang du nyter solen, sørg for å beskytte håret og huden! Bildekilde: @nicole.astradinis

Vitamin E

Ved siden av vitamin C spiller vitamin E en avgjørende rolle for å beskytte håret mot skader fra frie radikaler. Den hjelper til med å låse inn fuktighet for å forhindre tørrhet i håret samtidig som den bevarer lipidlaget i hodebunnen. Så når du farger håret, er det viktig å vurdere å bruke leave-in-behandlinger rike på vitamin C og E. Fisk, nøtter, rødbeter, spinat, gresskar, solsikkefrø, peanøtter og mandler er også utmerkede kilder til vitamin E. Likevel , forbedre hårfunksjonene dine ved å påføre vitaminer direkte i håret og hodebunnen vil gi mer umiddelbare resultater.

 

Konklusjon

Den harde sannheten er at vitaminer for å øke hårfunksjonene ikke på magisk vis kan løse alle hårproblemene dine over natten! Som med alle helseråd, er det ingen overraskelse at problemer med hodebunn og hårstrå ofte er konsekvensen av våre rutiner, dietter og medisinske tilstander. Så mye som vi kanskje ønsker ellers, vitamintilskudd er neppe sølvkulen for å kurere alle hårproblemer. Vitaminene A, B-komplekset, C, D og E og mineraler som sink, kobber, jern og selen er imidlertid viktige deler av et sunt kosthold. Sunt hår er et tegn på god helse og et resultat av et godt balansert kosthold fullt av mikronæringsstoffer. Så husk: du får ut av håret det du putter i det!

Blonde Angel 250ml

kr399

Kevin Murphy Blonde Angel 250ml er en treatment/conditioner for blondt og grått hår som oppfrisker fargen og holder den kald og fresh! Ekstrakter fra Solsikkefrø, Olivenolje, Jojoba og Paranøtt reparer og gir fuktighet til blondt, bleket, stripet eller grått hår. Parabenfri

250ml

Free Hold 100g

kr429

Kevin Murphy Free Hold 100 g er en styling cream med fleksibelt godt hold som gir en thickening effekt til håret. Er rik på antioksidanter, vitaminer og ekstrakter fra Bergamot og Vanilje. Gir naturlig glans til håret. Parabenfri

100g

Night Rider 100gr

kr429

Kevin Murphy Night Rider 100 gr er en matt paste med bivoks og Grapefrukt ekstrakt som gir kraftig hold til korte teksturerte frisyrer med matt finish. Parabenfri

100g

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Add to cart